Päivitys 28.6.2012 klo 16.00: Lisäsin yläpuolella olevaan sivupalkkiin "Myydään pyöriä" -osion. Käy katsomassa, löytyisikö sieltä sinua kiinnostava menopeli. Tyhjennän pyöräkellaria seuraavaa projektia varten!
Vartti-lehdessä oli muutama viikko sitten juttu taittopyöristä. Jutussa verrattiin taittopyöriä iPhoneen. Vertausta voisi mielestäni syventää ja avata.
Vaikka suurin osa taittopyöristä täyttää ainakin osan vertauksen tunnusmerkeistä, niin Brompton on ehkä kuitenkin paras esimerkki. Bromptonin ja Applen synnyllä, suunnittelulla ja tuotteilla on paljon yhteistä.
Molemmat yritykset henkilöityvät perustajiinsa
Molemmat tuotteet henkilöityvät merkittävästi suuriin miehiin niiden takana. Steve Jobs oli pitkään Applen keulakuvana, johon i-tuotteet henkilöityvät. Steve ei varsinaisesti ollut tuottedeiden suunnittelija, mutta hänen panos tuotemerkin luomisessa on kiistaton.
Mies Bromptonin takana on Andrew Ritchie, maisemapuutarhuriksi ryhtynyt insinööri, joka innostui taittopyöristä tavattuaan Harry Bickertonin, Bickerton-taittopyörän suunnittelijan. Ritchie Jobsista poiketen on ollut suunnittelemassa Bromptonin perustuotetta alusta alkaen. Molemmat perustajat ovat seisseet visioidensa takana jykevästi, vaikka ilmapiiri ei ole ollut aina suotuisa.
Molemmissa tuoteperheissä suunnittelun lähtökohtana on ollut visio, että tiedän/tiedämme parhaiten, kuinka tämä ongelma kannattaa ratkaista ja siihen ei kuulu muiden tekemät kompromissiratkaisut.
Brompton on ratkaissut monet ongelmat suunnittelemalla ja valmistamalla omat osat. Bromptonissa on noin 1200 osaa, joista noin kolme neljännestä löytyy vain Bromptoneista.
Jos Bromptonia vertaa tavalliseen pyörään, niin omaperäisten osien määrä on päätä huimaava. Tavallisessa maastopyörässä/maantiepyörässä omaperäistä on yleensä runko, markkinoitu mielikuva ja tarrat. Muut osat ovat yleensä kolmansien osapuolien tuotteita, joita tarjotaan kaikille pyörävalmistajille.
Bromptonit eivät ole yhteensopivia muiden vastaavien kanssa ja samaa voidaan sanoa Applen tuotteista. Applen käyttöjärjestelmät ovat tehty käyttäjäjille. Apple ei suunnitellut käyttöjärjestelmiään hyväksymään muiden tekemiä tuotteita, vaan muut ohjelmistotalot sopeuttavat tuotteensa Applen käyttöjärjestelmiin. Siis karrikoiden, juu nou.
Viimeisten vuosien aikana Apple on laajentanut alaansa tietotekniikasta kulustuseloktroniikan puolelle, mutta edelleen tuotevalikoimissa on vaikea havaita ylimääräisiä tuotteita. Jokaisessa tuoteperheessä tarjotaan muutama vaihtoehto, joista voi valita suuremmalla tallennuskapasiteetilla tai nopeammalla prosessorilla varustetun version. Kaikki tuotteet ovat huippudesignia. Halvimmatkin tuotteet näyttävät yhtä laadukkailta samalta kuin kalliimmatkin versiot.
Bromptonin tuotevalikoima on vieläkin suppeampi. Yritys luottaa perustuotteeseen ja lisää siihen tarvittavia ominaisuuksia asiakkaan tarpeen ja mieltymysten mukaan. Brompton tarjoaa yhtä runkoa, kolme erilaista ohjainkannatin/ohjaustanko -yhdistelmää. Tuotteeseen voi lisätä halutessaan tarakan ja kurakaaret. Toisaalta, jos värivaihtoehdot otetaan huomioon, nousee erilaisten mahdollisten Bromptonien määrä useaan miljoonaan.
Tutkimusten mukaankin Apple herättää uskonnollisia tuntemuksia käyttäjäkunnassaan. Joskus uskonnollisuus lähtentelee oikeita uskontoja, jos kannattajien mielestä Apple ei voi tehdä mitään väärin. Olipa niin tai näin, Applen tuotteilla on vahva imago ja erittäin sitoutunut käyttäjäkunta. Itsekkin kuulun edellä kuvattuun ryhmään ja minun on hyvin vaikea ajatella esimerkiksi käyttöjärjestelmän vaihtamista takaisin Windowsiin tai vastaavaan.
Bromptonautti on ihminen, joka käyttää Brompsua. Bromptonilla ajellessa tervehtii toisia samanlaisia kuskeja ja kokee kuuluvansa porukkaan, joka tietää jotain mitä muut eivät tiedä. Kokoontumisajot ovat jonkinlainen merkki jengiytymisestä. Annan liikkuvalle kuvalle viimeisen sanan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti