tiistai 13. maaliskuuta 2012

Pyöräretkeilyvarustukseni evoluutio 2: Majoitteet


Ensimmäisillä retkillä käytin Haltin vanhaa 2-hengen kupolitelttaa. Teltta on painava (noin 3,5 kg), mutta se tilava. Teltta oli myös erittäin helppo pystyttää. Halti palveli meitä melko hyvin vielä viime kesänä Ruotsin retkellä. Aloimme kuitenkin havainnoida vanhuuden oireita. Saumat rupesivat fuskaamaan, keppien kuminauhat olivat menettäneet elastisuutensa ja pääliteltta ei pysynyt kireällä kosteassa ilmassa. Olemme päättäneet, että Halti pääsee ansaitsemallee levolle ja hankimme uuden teltan seuraavia reissuja varten. Vai hankimmeko teltan?

Näyttämölle saapuu Sotapäähine
Pari vuotta sitten etsin Sodankylään suuntautuvaa reissua varten kevyttä majoitetta, joka olisi helppo laittaa yksin pystyyn. Nettiselailun jälkeen päädyin Sean ”Shug” Emeryn Youtube-kanavalle. Shug esitteli kanavallaan riippumaton käyttöä. Kiinnostuin konseptista välittömästi. Muutaman kuukauden päästä minulla oli aito Warbonnet Blackbird ja Mamajamba-laavukangas olohuoneessa.
Tein muutaman koereissun ja olin myyty. Riippumatosta tuli pääasiallinen retkeilymajoitteeni. Lueskelin aktiivisesti HammockForumsia, jossa riippumattoretkeilijät vaihtavat kokemuksiaan ja ideoitaan. HF:stä saamieni oppien ansiosta ensimmäiset kokeiluni olivat onnistuneita.
Riippumatossa nukkuminen
”Eikös tuossa tule selkä kipeäksi?” Kuinkahan monta kertaa olen kuullut tuon kysymyksen. 
Minulla ei ole harmainta aavistusta, mistä moinen myytti on peräisin. Takapihan riipparitko ovat pilanneet suomalaisten selät?
Riippumatossa nukkuminen ei ole kipeyttänyt ainakaan minun selkääni ja itse asiassa riippumatossa nukkuu monesti paremmin kuin maassa. Teltassa olet maan armoilla. Milloin kivet ovat huonosti, maa viettää suuntaan tai toiseen. Kuuluisa käpy saattaa olla selän alla. Riippumatossa asento on aina sama. Ridgeline (naru kiinnikkeiden välillä) pitää huolen, että paikasta riippumatta riippumatossa nukkumisasento on samanlainen.
Monet ovat kertoneet luulleensa, että riippumatossa nukutaan ikäänkuin banaaniasennossa: jalat ja pää ovat samalla korkeudella, mutta peppu roikkuu kymmeniä senttejä alempana. Banaaniasento tulee jos makaa ridgelinen suuntaisesti. Jos makaa vinottain suhteessa ridgelineen, niin asento on yllättävän vaakasuora. Tietenkin peppu roikkuu hieman alempana kuin muu vartalo, mutta paljon vähemmän kuin yleisesti luullaan.


Asentaminen
Riippumaton asentaminen vaatii kaksi puuta, joiden välimatka on 3,5 - 5 metriä. Ennen riippumaton kiinnittämistä on hyvä katsoa ylöspäin, että puissa ei näy kuolleita oksia. Putoavalla oksalla voi olla pahimmassa tapauksessa lopulliset seuraukset. Riippumaton kiinnikkeet laitetaan noin pään korkeudelle. 
Eri valmistajilla on erilaisia tapoja kiinnittää riippumatto puuhun. Warbonnet käyttää mm. systeemiä, jossa riippumatosta lähtee noin 4 cm leveä nauha, joka kiepautetaan puun ympäri. Puun takaa tuleva nauha kiinnitetään itseensä karabiinerin avulla. Solmuja ei tarvita. 
DIY-matossa käytän Whoopiesling All-in-One -systeemiä. AIO on periaatteessa samanlainen kuin Warbonnetin systeemi, mutta nauha on korvattu vahvalla Amsteel-nyörillä. 
Säätömekanismin avulla säädetään riippumaton paikka itselle sopivaksi. Minä pidän siitä, että pääni on hieman alempana kuin jalat. Riippumaton asentaminen vie noin pari minuuttia paikasta riippuen.

Retkeilijän liinavaatteet

Aluksi käytin makuupussia lämmikkeenä. Makuupussi toimii riippumatossa ihan mainiosti, jos vain viitsii vitkutella itsensä sisälle. Makuupussiin sukeltaminen riippumatossa ei ole niin yksinkertaista kuin voisi kuvitella. Makuupussia voi käyttää perinteisesti pussina tai peittona. Itse käytin pussia pussina.
Samalla tavalla kuin teltassa, riippumatossa täytyy olla jokin eriste nukkujan alapuolella. Teltassa makuualusta vähentää lämmön siirtymistä kylmempään maahan, riippumatossa eriste estää ihmiskehoa viileämpää ilmaa jäähdyttämästä nukkujaa. Ensimmäisen vuoden ajan käytin eristeenä Thermarestiä. Makuualusta toimii riippumatossa kohtuullisen hyvin, mutta se saattaa liukua nukkujan alta pois. 
HF:n keskustelujen pohjalta tein itselleni makuualustan levittäjän. Levittäjän sivuilla on neljä kangastaskua ja keskellä on iso tunneli. Taskuihin tulee noin 20 cm leveät ja puolimetriä pitkät solumuovikaistaleet. Thermarest työnnettiin tunnelin läpi. Siivekkeet tulivat nukkujan olkapäiden ja lantion sivuille ja näin eristivät nukkujan kyljet. Helppo ja toimiva lisä makuualustojen käyttäjille.
Viime kesänä halusin ottaa seuraavan askeleen ja tilata oikeat Under ja Top Quiltin Arrowhead Equipmentiltä. Quiltit eli tästä lähtien peitot ovat riippumattoihin suunniteltuja makuupussin ja makuualustan ”korvikkeita”. Top Quilt on makuupussi, josta selän alle tuleva osuus on jätetty pois. Peitto on helppo vetää päälle ja siitä pääsee myös nopeasti pois. Jalkopäässä peiton voi sulkea pussiksi, mutta pohkeista ylöspäin se on avoin. 
Under Quilt eli alapeitto on ikäänkuin makuupussin alaosa, joka ripustetaan riippumaton alapuolelle. Makuupussin selkäosa painautuu riippumattoa vasten ja ei eristä nukkujaa viileästä ilmasta. Alapeitto ei litisty, joten se toimii eristeenä. 
Arrowheadin tuotteet olivat tehty synteettisistä eristeistä, joten ne olivat hyvin edulliset ja toimivat, mutta niiden pakkauskoko oli massiivinen. Tämän talven aikana päätin ottaa viimeisen askeleen riippumattohifistelijän urallani ja tilasin untuvalla täytetyt peitot HammockGearista. En ole vielä nukkunut yötä niillä, mutta päikkärit menivät makoisasti. Ei tullut kylmä ja ne olivat vaivattomat säättää kohdallee. Ne olivat myös leveämmät kuin AQ:n peitot, joten niissä sai myltytä huomattavasti enemmän. 
HammockGear lupaa, että kyseisillä tuotteilla pitäisi pärjätä vielä noin -6°C.



Säältä suojaan
Kauniina yönä on kiva nukkua ilman katosta, mutta todellisuudessa näin ei aina mahdollista toimia. Joskus Suomessakin sataa vettä. Koiranilmalla riippumattoilijakin tarvitsee suojaa säältä. Perinteisesti riippumaton ylle ripustetaan laavukangas (tarp). Joissakin riippumatoissa sadesuoja on integroitu riippumattoon (Hennesy Hammock). Minun systeemissäni tarppi ripustetaan erillisellä narulla riippumaton yläpuolelle. Tarppini on vedetty kahden verkkosukan eli snakeskinin sisään asentamisen helpottamiseksi.
Minulla on kaksi tarppia: Warbonnet mamajamba ja HammockGear CubenFiber Tarp. Molemmat ovat riittävän suuria ja ne ovat helppoja asentaan. Mamajamba on tehty silnylonista, joten se kohtuullisen kevyt ja kestävä. Mamajambassa päädyt voidaan sulkea erillisten oviosien avulla. Ovien kiinnityksen jälkeen riippumatto on kokonaan tuulelta suojassa. 
HammockGear Cuben Fibre Tarp on uusinta uutta riippumattotarppien osalta. Se painaa vaivaiset 250 grammaa narujen kanssa, joten kyseessä on ultrakevyt varuste. HG:n tarpin saa joko läpinäkyvänä tai mustana. Tilasin oman läpinäkyvänä, koska tykkään katsella ulos riippumatosta ja ihailla maisemia. Kokeilin käyttää snakeskinsejä HG Tarpin kanssa, mutta cuben on liian jäykkää, että se pakkautuisi siististi sukkien kanssa. Luulenkin, että taittelen tarpin suojapussiinsa, jolloin paketti on siisti ja pieni.
Itikoilta suojaan
Itikat ovat inhottavia erityisesti yöllä. Warbonnet blackbirdissä ötökkäongelma on ratkaistu ompelemalla verkko riippumattoon kiinni. Riippumaattoon pääsee vetoketjun kautta. Vetoketjun sulkemalla riippumattoon saa ötökkävapaan ilmaston. Ötökättömänä aikana verkon voi jättää auki ja siirtää sivulle.


4 kommenttia:

  1. HyväHyvä! Hymyilin tätä lukiessani! En ole ajatellut hankkia riippumattoa, mutta näen jo aukon sen hankinnalle! MtM

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevyt riippumatto ja tarppi on vain murto-osan hyvän teltan hinnasta. Kannattaa kokeilla! Jos riippariretkeily ei lopulta iske, voihan hankittua mattoa aina käyttää mökillä/takapihalla loikoiluun. Kiitos kommentista!

      Poista
  2. Moi,
    mihin aiot piilottaa pyöräsi nukkumisen ajaksi, jos yövyt riippumatossa? Telttaanhan sen saa piiloon, mutta en ottaisi kainaloon edes huputettua taittopyörää!

    Nukuin taannoin iglussa, mutta riippumatossa en vielä ole yöpynyt, vaikka kaksikin minulla niitä on. Grand-malliin mahtuu puoliskokin yhtä aikaa.

    Viileänä kesäiltana kylmyys tuli selkään läpi, joten ehdottomasti tarvitsee vyllinkiä pohjalle, ulko- tai sisäpuolelle.

    Mihin muut retkikamat öisin? Hilaatko ne puuhun?

    Ja ruokahuolto tarvitsee ilmeisesti(toisen)tarpin sateen sattuessa, kuten myös majoitekin.

    T. Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Retkeillessäni pyrin siihen, että kukaan ei tiedä missä yövym eli yritän herättää mahdollisimman vähän mielenkiintoa tai huomiota.

      Retkikamat ovat riippumaton alapuolella, jossa ne ovat säältä suojassa.

      Ruokahuoltoa varten ei tarvitse toista tarppia. Yksi katos riittää riippumatolle ja retkikeittiölle. Mikäs sen mukavampaa kuin keitellä kahvia riippumatossa roikkuen ja sateen ropinaa kuunnellen.

      Poista